2016 m. sausio 16 d., šeštadienis

Kūdikių masažas – stebuklinga mamos prisilietimo galia

Autorius Vytenė
 
Viename iš savo įrašų apie kūdikio dienotvarkes pasakojau apie kasdienius ritualus, padedančius mažyliui nusiteikti miegui bei jaustis saugiam. Svarbi jų dalis – masažas, todėl šįkart pasakosiu jums, kodėl verta išbandyti šį terapinį metodą.

 

Bedirbant poliklinikoje su vyresniu kolega pediatru, teko matyti nemažai kūdikių, turinčių psichomotorinio vystymosi ar raumenų tonuso problemų. Visiems jiems buvo skiriamas masažas, kurį atlikdavo kineziterapeutas. Tuomet man, dar neturinčiai vaikų, atrodė, jog tai – labiau gydomoji priemonė, atliekama specialisto. Kartą man besilankant nėščiųjų baseine, į akis krito lankstinukas, kviečiantis mamas išmokti masažuoti savo kūdikius. Tuomet tikrai nesupratau viso to prasmės, bet šis kvietimas išliko mano atmintyje. Gimus Barborai ir sulaukus tinkamo jos amžiaus (dviejų mėnesių) mes išsiruošėme į pirmąją pamoką. Tikėjausi sutikti kitas mamas, prasiblaškyti, o mažylė, galvojau, galbūt išvengs problemų, kurias mačiau poliklinikoje. Užsiėmimas pateisino lūkesčius – buvo gera po ilgo laiko vėl sutikti naujus žmones, bendrauti, o nuogąstavimai dėl Barboros verksmų nepasiteisino –  mažoji ne tik kantriai gulėjo ant kilimėlio, ji, mano didžiai nuostabai, atvirai mėgavosi masažu! Tik pasibaigus kursams, vieną dieną man bemasažuojant ją namuose, atėjo aiškus suvokimas, jog prisilietimai prie kūdikio skirti ne tik raumenų ar nervų sistemos vystymosi sutrikimams, tai – bendravimas su kūdikiu. Būtent ta maloni dienos atkarpėlė, paskirta masažui, mus abi dar labiau suartino ir padėjo geriau vieną kitą suprasti.


Taigi, kodėl verta masažuoti savo mažylį?

Naujagimiai ir kūdikiai pradeda su mumis bendrauti kūno kalba: skleidžia įvairius garsus, mosuoja rankomis ir kojomis, stebi, riečiasi, suka galvelę. Juk visos ir visi po vaiko gimimo jautėmės šiek tiek sutrikę, nežinodami, kaip įsiklausyti, išgirsti ir iššifruoti šį jo bendravimą. Tai natūralu – juk turime susipažinti ir tiek daug sužinoti vieni apie kitus! Būtent švelnūs prisilietimai ir akių kontaktas padeda suprasti kūdikio siunčiamus ženklus arba tiesiog su juo bendrauti. Tėvai, masažuojantys savo mažylį,  pradeda labiau pasitikėti savo jėgomis ir sugebėjimais auginti mažylį, nes… pradeda geriau suprasti jo užkoduotą kalbą. Tokiu būdu užmezgamas glaudus ryšys. Štai kodėl kūdikių masažas skiriasi nuo vyresnių vaikų ir suaugusiųjų savo pobūdžiu, nes yra skirtas ne tik raumenų – kaulų sistemos sutrikimams gydyti, bet ir atpalaidavimui bei saugumo jausmui sukurti.

Masažas ramina ne tik mažylį, bet ir jį masažuojantį mamą ar tėtį. Štai kodėl buvo pastebėta, jog tos mamos, kurios skirdavo laiko savo mažylio masažui, turėjo mažesnę riziką susirgti pogimdyvine depresija, labiau pasitikėjo savimi, buvo labiau atsipalaidavusios. Dėl šios neabejojamos abipusės naudos masažo specialistai skatina tėvus mokytis jį atlikti patiems ir džiaugtis šiuo ypatingu, prisirišimą skatinančiu dialogu.


Kuo masažas naudingas jūsų mažyliui?

Masažas turi neabejotinos ir mediciniškai pagrįstos naudos:

  •  Padeda pasišalinti žarnyne susikaupusioms dujoms, mažina vidurių užkietėjimą, gerina virškinimą: masažas stimuliuoja pilvo raumenis ir žarnyno veiklą, taip greičiau pasišalina išmatos, susikaupusios dujos. Taktiliniu būdu stimuliuojant taškus aktyvius paduose, aktyvinama virškinamojo trakto veikla.
  •  Mažina raumenų tonusą: masažo metu aktyvinama kraujotaka, raumenys atsipalaiduoja, gerėja jų aprūpinimas krauju.
  •  Skatina kūdikių psichomotorinį vystymąsi: bendravimas su kūdikiu, akių kontaktas, taktilinė stimuliacija skatina vystytis jo kalbos, judesių įgūdžius, padeda jam pajusti saugumo jausmą.
  • Gerina kūdikio galūnių koordinaciją.
  •  Mažina streso (kortizolio) ir didina laimės (serotonino, oksitocino) hormonų išsiskyrimą: masažuojami kūdikiai jaučiasi saugesni, juos liečiant išsiskiria aktyvios medžiagos, atsakingos už darnią smegenų ir psichikos veiklą, todėl kūdikiai mažiau verkia, o mažėjant hormono kortizolio išskyrimui gerėja imunitetas, atsipalaiduoja raumenys, normalizuojasi kvėpavimo ir širdies susitraukimų dažniai. Oksitocinas (dar kitaip vadinamas meilės hormonu) išsiskiria ir mamoms prisilietimo prie savo mažylio metu, skatindamas prisirišimą, pasitikėjimą savo jėgomis ir mažindamas riziką susirgti pogimdyvine depresija.
  • Gerina kūdikio odos būklę ir padeda ją išlaikyti: masažo metu gerėja odos kraujotaka, užtikrindama optimalų jos maitinimą, o masažo metu naudojami natūralūs aliejai atkuria apsauginį odos sluoksnį.
  • Padeda tėvams laiku pastebėti įvairius kūdikių sveikatos pokyčius: masažuodami nurengtą mažylį, tėvai greičiau pastebi odos, raumenų ar kitus galimus sveikatos pakitimus.
  
Puikiausia šio įrašo žinia – kiekviena ir kiekvienas galime masažuoti savo kūdikėlį! Tereikia surasti, kur Jūsų mieste organizuojamos masažo pamokėlės mamoms su mažyliais. Pasiteiraukite savo šeimos gydytojo, pediatro ar kineziterapeuto. Kaune gyvenančioms mamoms rekomenduoju „Kūdikių masažo pamokėles“. Jauki atmosfera, profesionali, šilta mokytoja Inga Ciesiūnė ne tik išmokys gydančių prisilietimų meno, bet ir padės mamoms atsipalaiduoti, dalintis motinystės iššūkiais ir džiaugsmais. Daugiau informacijos rasite internetiniame puslapyje http://kudikiu-masazas.lt. Domėkitės, ieškokite ir išmokite! Juk akivaizdu, jog mylinčiose rankose slypi tikriausias stebuklas: prisilietimas ir gydo, ir ramina, ir lavina, ir saugo… O tos kasdienės akimirkos, priklausančios tik mums su dukrele, patikėkit, vertos neplautų indų ar grindų, praleistų naujienų “Facebook’o” pasaulyje ar netvarkos spintoje. Taip mudviem bendraujant su Barbora prisilietimų kalba, ji pirmąkart man nusišypsojo, kaskart vis įdėmiau tyrinėja mano veidą, liesdama jį šlapiais savo piršteliais,  klausosi ir… pati kalba man. Aš ir ji jaučiamės mylimos, o tai juk viskas, ko mums labiausiai reikia.

 Meilingų Jums dienų, Mamos!



Komentarų nėra :

Rašyti komentarą