2015 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Išlaisvinantys sensorikos užsiėmimai

Autorius Akvilė
http://www.auginustebukla.lt/ 

Šiame tinklaraštyje radau 5 priežastis, kodėl yra naudingi sensoriniai užsiėmimai:

1. Tyrimai rodo, kad senoriniai žaidimai kuria smegenyse nervų jungtis, kurios formuoja vaiko gebėjimą užbaigti sudėtingesnes mokymosi užduotis.
2. Ugdo kalbos vystymąsi, pažintinę raidą, smulkiąją ir stambiąją motoriką, problemų sprendimų gebėjimus ir socialinę kompetenciją.
3. Taip pat gerina atmintį.
4. Sensoriniai žaidimai mažina stresą ir susierzinimą.
5. Padeda išmokti/ atskirti šalta, karšta, lipnus, sausas ir t.t.
    Iš savo patirties galiu teigti, kad sensoriniai žaidimai ypač tinka nedrąsiems, pernelyg atsargiems vaikams, tam kad juos išlaisvintų. Pavyzdžiui, mano pagrandukė bijo paliesti sraigę, slieką, pirmus kartus žemę lietė tik pirštų galiukais. O kaip man tai netikėta, sesės tokių baimių neturėjo. Pirmą kartą atėjus į smėlio dėžę, patyrėm fiasko - baimingai iš viršaus pažiūrėjo į smėlį, kelis kartus perbraukė per jį ir jau turėjau imti ją iš smėlio dėžės, nes būtų buvęs skandalas :). Antrą kartą prireikė keliolikos minučių, kad priprastų ir atsipalaiduotų. O dabar užtenka pasakyti, kad keliausime žaisti su smėliu ir pasigirsta spygavimo džiaugsmas :)). Galima būtų laikyti tai atsargumu, pedantiškumo požymiu, bet, mano manymu, vaikai turi būti vaikais - smalsūs, žingeidūs, pasaulį tyrinėti drąsiai, nebijodami liesti, išsipurvinti, ragauti, tik tuomet jų raida klostysis puikiai. Todėl manau, Gabrielei ypač tinka sensoriniai užsiėmimai, kurie ją išlaisvina.
    Nuotraukos iš google vaizdų "sensory play"

    BUROKĖLIS - patys geriausi mažylių dažai

    Patys natūraliausi dažai - tiesiog išvirtas burokėlis ir "sublenderiuotas" iki vientisos masės, įpylus šiek tiek nuoviro. Tuomet ir vaikas gali daryti ką nori - tepliotis, ragauti, o mama atsipalaidavus stebėti.
    Gabrielė elgėsi gabrieliškai - atsargiai merkė teptuką, tepė, todėl pati paskatinau paliesti dažus, aš pati ištepliojau jai kojas, rankas! Vėliau jau ir pati tą darė. Šiame amžiuje (1-2m.) eksperimentuoti būtina (ne tik pagal paskirtį naudoti priemones)!

    Burokėlių dažus paįvairinau:

    *Vienas idelis be jokių priedų.
    *Antras - su miltais.
    *Trečias - su ryžiais.
    *Ketvirtas - su sirupu. 

    Daviau ne visus iš karto, o po vieną: vis prijungdavau išbandžius gautą.






    POJŪČIŲ DĖŽĖS (sensory box)

    Esu tikra, tokių matėt interneto platybėse. Ar išbandėt? :)
    Gerai pamenu, kai Mila buvo panašaus amžiaus kaip dabar Gabrielė, jai turėjau dubenį su ryžiais ant lentynos tarp žaislų. Ir kai būdavau nusiteikus kruopų rinkimui ir siurbliavimui, duodavau pažaisti.
    Dabar toks dubuo jau padėtas Gabrielei. Į tą "sensory box" pridedu gyvūnėlių, ar stiklo rutuliukų, ar plastmasinių raidelių, ar indelių.


    LEDAS IR AKVARELĖ

    Dar viena puiki pojūčių valandėlė - žaismas su ledu ir akvarele. Tik čia jau reikia akylai stebėti, kad akvarelė nebūtų ragaujama.
    Beje, geriausia tuo užsiimti vonioje. :) Kitą kartą taip ir darysime :).





    Smagaus laiko :)

    Komentarų nėra :

    Rašyti komentarą