2015 m. gegužės 18 d., pirmadienis

Kasdieniniai pasivaikščiojimai su 1-2 metų mažyliais. Nauda ir veikla.

Autorius Akvilė
http://www.auginustebukla.lt/ 

Man, regis, vaikai labiausiai auga myluojami, miegodami ir... būdami lauke. Dar labai mėgstu sakyti, kad per vasarą vaikai paauga tiek, kiek per likusius metus, juk lauke praleidžia kelis kartus daugiau laiko! Gerai, šiek tiek hiperbolizuoju, tačiau apie judėjimo gryname ore naudą būtų galima parašyti ilgą straipsnį, bet jūs apie tai jau žinote, ar ne? :) Todėl tik trumpai keliais štrichais:


1. Stiprina imuninę sistemą, gauna vitamino D ir grūdinasi, vienu žodžiu - sveikatinasi :).
Kvėpuodami žalio parko ar miško oru, kūno ląstelės žymiai efektyviau aprūpinamos deguonimi. Visuomet vengiu vaikščioti takeliu palei gatvę (tik reikalui esant).

2. Tampa fiziškai tvirtesni, sparčiau lavėja stambioji motorika. 
O stambioji motorika turi įtakos ir smulkiąjai, ir mąstymui, kalbai. Viskas susiję :). Mažyliai tik pradėję vaikščioti po namus, negriuvinėti greit išmoksta, o vat lauke prireikia daugiau pastangų, mažyliai turi sustiprėti, išmokti įvertinti kiekvieną kupstelį, kalnelį. Nelygūs takai ir žolynai - natūralios kliūtys, padedančios mažyliams tvirtėti :).

3. Mažinamas stresas, atsipalaiduojama.
Jei pasitaiko dienų, kai vaikas nuolat zyzia, dažnu atveju išeitis yra tiesiog išeiti į lauką, ir kaip ranka nuimti visi zyzimai :).O po fizinio krūvio lengviau ir giliau užmiegama.

4. Puoselėjimas kūrybiškumas.
Vaikai susikuria žaidimus iš nieko: pagaliukų, akmenukų, smėlio, vandens, dažnai pakanka pasikarstyti, palakstyti su kamuoliu.  Namų žaislynas tampa visai nebūtinu. Didelės galimybės laisvam žaidimui (ypač vyresniems vaikams).

5. Patiriami nuolat nauji įspūdžiai.
Pamatytas ekskavatorius, kaip išvežamos šiukšlės, kaip darbuojasi eiguliai, valytojai, praūžusi greitoji mašina, kitokie žmonės, gyvūnai (kad ir šunų veislių įvairovė) ir pan. Mes gal jau nebepastebime tokių dalykų, bet vaiko akytės užkliūna už visko, ką mato pirmą kartą... o jei mamos, matydamos, ką jų vaikas stebi, pakomentuoja...Namo grįžta jau visai kitas vaikas. :)

Taigi vaikams pradėjus vaikščioti (o vasarą ir ropliukai), buvimą lauke būtinai išnaudoju ne miegui, o judėjimui. Tada garantuotas saldus miegelis namie ir poilsis man :).

*****

Veikla lauke

1. Drauge tyrinėti ar pastebėti pienę, boružę, slieką, drugelį, varlytę, balandį, antį, vabalą, žiogą, kaštono žiedą, samanos minkštumą, medžio žievės šiurkštumą, lėktuvo ūžesį ir t.t. Kad jau vienerių metų vaikas pakeltų akis į dangų ir pastebėtų lėktuvą, paprašau parodyti, kur lempa, o pakėlus akis, be abejo, jos užkliūna už lėktuvo ir tereikia pakomentuoti ir jau kitą kartą nebereiks ieškoti lempos danguje :).

2.Tradicinės kiemo priemonės: kamuolys, muilo burbulai, kreida - praktiškai visada tai turiu kuprinėje :). Ką dar turiu visuomet joje? :)


3. Ogi pažinimo paveiksliukus. Visą pavasarį stebime Santakos parko augaliją ir gyvūniją :). Kol kas turime paukščių paveiksliukų (mąstau pasigaminti ir gėlių, kitokių augalų). Pati nustebau, kad pradėjus stebėti, savo akimis išvydom daugiau nei 10 paukščių rūšių. Aišku, tai aktualu su vyresniais vaikais, bet ir antraisiais gyvenimo metais vaikas tikrai gali žinoti daugiau nei "paukštis" ir atskirti varną, balandį, gandrą, gulbę, antį ir t.t.


4. Bagažinėje dar galima rasti už virvutės traukiamą žaisliuką.  1-2 metų mažyliams smagu tokie traukiami, stumiami žaislai, lėlių vežimėliai, paspiriamos mašinėlės, kurie, be abejonės, lavina stabiąją motoriką.



5. Smėlio žaislai taip pat visada su mumis :). Smėlis ir netradiciniai žaislai. Žinoma, be kastuvėlio, kibirėlio mes neįsivaizduojame buvimo smėlio dėžėje, bet papildymas, pavyzdžiui, tikrais šaukštais, piltuvėliais, sėteliais, ar netgi tikru puodu pritraukia visus smėlio žaidėjus :).

6. Pievoje skinti ir kaišioti gėlytes į, pavyzdžiui, arbatos sėtelį.


7. Kibirėlis, akmenukai, vanduo. Vienas mėgstamiausių mūsų užsiėmimų - rinkti ir mėtyti į Nemuną akmenukus. Gabrielė, žinoma, numeta beveik palei savo kojas, bet ir jai ne mažiau smagu nei jos vyresnėms sesėms.

8. Keisti pasivaikčiojimo vietą. Ar žinojote, kad ir nauja žaidimų aikštelė, kitas kelias namo skatina kūrybiškumą ir mąstymą? Mums visiškai nespecialiai per savaitę tenka būti bent trijose žaidimų aikštelėse, pvz., prie Deimantės mokyklos esančiame darželyje - ten atrandame visai mažuliukams iki 3m. pritaikytą aikštelę, prie Milos būrelio pastato, ir mūsų Santakos parke. :) Jei netingim, aplankom ir kitas aikšteles. :)

9. Radinių dėžutė ir augalų koliažas. Juk mažyliams patinka viską rankioti, o pasiūlius krauti į dėžutę - metinukas tarsi atranda naują žaidimą.
Parsinešus namo, išvirus iš krakmolo klijų (tai padaryti trunka vos 3 min.) gaminom augalų koliažą. Su 1-2 metų vaiku toks darbelis yra daugiau laiko praleidimas, bendravimas, žodyno, įgūdžių plėtimas. Stebėjimas vaiko - kiek laiko kopijuos tepant augalus, kaip tai pavyksta, kada paragaus, kada sumerks rankas, kada sumerks augalus į klijus, kada rankytėmis pradės mozoti lapą klijais... tokiems eksperimentams būtini natūralūs krakmolo klijai :).




 Aukit, pažinkit, stiprėkit :)





Komentarų nėra :

Rašyti komentarą