2015 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Sumanus mažylis 12- 18 mėn: 15 mąstymą lavinančių žaidimų

Autorius Akvilė
http://www.auginustebukla.lt/ 

Iki vienerių metų mažyliai daug liečia, ragauja, išmoksta dėti, kišti, suimti smulkius daiktus, o jau nuo vienerių metų jiems reikalingi jau šiek tiek sudėtingesni žaidimai (nors lietimas ir ragavimas išlieka svarbus), kaip rūšiavimas, mokymas pastebėti skirtumus, sudėtingėja smulkioji motorika (ne tik užmauti, dėti).




1. Spalvų rūšiavimas.

Taip taip, neapsirikau su amžiaus riba. 14 -18 mėn. mažyliai jau gali puikiai rūšiuoti pagal spalvas, tereikia jiems parodyti, kaip tai padaryti.

Labai efektinga priemonė yra nudažyti indeliai ir teniso kamuoliukai (pigių galima rasti prekybos centruose). Daugiau apie spalvų pažinimą išsamus įrašas čia.
 
 

Tie indeliai per laiką apsitrynė, todėl Gabrielei padariau naujas rūšiavimo dėžutes. Kokios man jos simpatiškos :).  Nors jos ir trumpalaikės: vaikas greitai perpranta spalvas ir šie indeliai nebereikalingi, o laiko padaryti atėmė nemažai, bet vis vien, manau, kad verta :).


Taip atrodo spalvų rūšiavimas su Gabriele (1m.3mėn.)

Kitas žingsnis, gebant rūšiuoti, yra paprašyti parinkti spalvą pagal nurodyto daikto spalvą. Tai atrodytų taip (Mila 1 m. 4 mėn.)

2. Formų rūšiuoklės. 
Jei turite namie gana sudėtingą rūšiuoklę, kurios formeles gana sunku įtaikyti, tai pravartu pasigaminti tokią plokščią rūšiuoklę. Kadangi 12 -18 mėn. vaikai visiškai yra pajėgūs atskirti, kur yra kvadratas, o kur širdelė, bet įtaikyti dar gali nesisekti. O štai turėdamas tokią, mažylis visada patirs sėkmę.
Ši rūšiuoklė pagaminta iš kartono, formelės su lipukais priklijuojamos. Specialiai vienos spalvos, tam kad būtų vienintelis rūšiavimo kriterijus - forma.
Milos:

O čia Gabrielės (anos neišsaugojom). Šįkart dariau stambesnes formas, bet pasirodo mažesnės buvo patogiau (geriau, kai kvadratas maždaug 4x4cm)


3. Rask tokį patį.
Ieškoti dviejų tokių pačių daiktų, aišku, kol mažyliui nauja sąvoka "toks pat", reikėtų ieškoti tarp tokių daiktų, kur du tokie patys akivaizdžiai skirtųsi nuo kitų. Apie tai daugiau čia.
Galima ieškoti tarp batų, kojinių, memo žaidimų kortelių, ar tiesiog patiems pasigaminti kortelių.
Abstrakčių kortelių galite parsisiųsti čia.


4. Telpa. Netelpa.
Reikia taupyklės, indelio ir sagų. Vaikas kiša, "matuoja" sagas, o jūs sakote: telpa arba netelpa :). Netilpusias sagas dedate į indelį. Žinoma, tai ir smulkiosios motorikos žaidimas.
Žaidimą galima varijuoti su akmenukais, dėžutėmis mažomis skylutėmis ir pan.


5. Užtrauktukų rėmelis.

12 -18 mėn. mažyliui sunku suprasti, kaip tą rankytę valdyti įvairiomis kryptimis, kad tie užtrauktukai atsitrauktų...
Toks rėmelis puikiai lavina rankyčių koordinaciją ir tuo pačiu mąstymą. Čia yra mūsų rėmelis, kažkada daug darbo įdėjau - jie įsiūti rankomis, o senelis sukalė rėmelį. (Naudojosi ir Mila, dabar - Gabrielė).


Bet štai puiki alternatyva, kurią pagaminti užtrunka apie 15 min., tik reikia turėti karštų klijų. Išsamus aprašymas čia.


6. Smeigtukai. 
Dar reikia turėti pagalvėlę ar putplastį, į kurį smeigti. Iš tikrųjų tokią idėją pamačiau facebooke kažkurioje lavinimo grupėje, kaip mama duoda savo, berods, 11 mėn. mažylei smaigioti. Aš pagalvojau, kodėl gi ne? :) 
Gabrielės pirmas veiksmas buvo staigiai delnu sugriebti smeigtukus, tad būkite atsargūs, pradžioje įduokite tik po vieną smeigtuką. Ir kalbėkite kalbėkite kalbėkite - kad duria, skauda, kad pavojinga, kad atsargiai reikia laikyti. Ir su 14 mėn. mažyle susitariau, kad ji taip ir elgtųsi, nors be atidžios priežiūros palikti, be abejonės, nėra minčių. 
Ne tik smulkiąją motoriką, bet ir mąstymą lavinantis užsiėmimas - ne kitaip :).


7. Kibirėlis ir pagaliukai
Vien tik kaišioti pagaliukus pro skylutes - per paprasta. Kad būtų sudėtingiau - paversti kibirėlį spalvų rūšiuokle :). Tam reikės lipnaus spalvoto popieriaus. Paprastai rinkinyje nėra balto popieriaus, o skaičiavimo pagaliukų baltų yra, tai baltą rutuliuką galima išsikirpti iš bet kurios lipdukų knygelės :).
Tiesa, Gabrielė dar nerūšiuoja pagaliukų pagal spalvas.

8. Pelenės žaidimas
Tai klasikinis mažylių žaidimas - atskirti sumaišytas kruopas į atskirus indelius. Jei vaikas bus per mažas šiam susikaupimo reikalaujančiam žaidimui, jis paprasčiausiai su žirniais ir pupelėmis pažais kitaip :), nei tikitės, tad verta vėl pabandyti po poros savaičių. :) 

9. Kabliukai
Nupirkus kabliukų, juos galima priklijuoti bet kur: prie vaiko spintos ar net ant butelio, tam kad mažylis ką nors kabinėtų ir taip lavintų savo akies-rankos koordinaciją. Aš praktiškai pasielgiau: prikabinau ant vonios durų kabliukus, ant kurių kabinami vaikų rankšluostėliai. Tad nuplovus rankytes, Gabrielė pati ir nusišluosto tuo pačiu, jei yra noro, mokosi užkabinti ir nukabinti (iš pradžių gi viską plėšė, tempė, nepataikė).
10. Gumytės.
Kai mažylis iš žiedų išauga, galima pasiūlyti gumytes, kad toliau tobulintų savo smulkiąją motoriką. :)
11. Sujungti daiktą su paveikslėliu
Tai visiškai rimtas žaidimas. Vaikas pirštuku paveikslėlyje gali parodyti liūtą, zebrą, ežį, atrinkti prašomą figūrėlę, bet tai sujungti gali pasirodyti per sudėtinga. Kelis kartus bandant, pavyksta vaikui suprasti ir tampa vienu mėgiamiausiu žaidimu :).
Paprastesnis šio žaidimo variantas, tai turėti realių daiktų nuotraukas, pavyzdžui, šaukšto, puodelio, kažkokio žaisliuko, dantų šepetėlio. Ir su tais realiais daiktais, nuotraukomis pažaisti.

12. Fotagrafuoti ir iš karto parodyti.
Savojo aš pažinimui, kad vaikas išvydęs save nuotraukoje nesakytų "lialia", o rodytų rankytę į save yra paprastas smagus užsiėmimas. Nufotagrafuoti vaiką įdomiai ar neįprastoje vietoje, pvz., su didele kepure, keistu drabužiu, ant stalo, dėžėje ir iš karto (ne po pusvalandžio) nuotraukas perkelti į kompiuterį ir parodyti vaikui.

13. Tariamų žodžių skaidrės. Prasminga tokias skaidres daryti, kai vaikas taria dar pavienius žodelius (iki 30-50 žodžių), ir norint paskatinti, kad juos tartų kuo dažniau taip tobulinant tartį, galima padaryti skaidres. Sumesti tariamų žodžių paveiksliukus iš google į skaidres trunka vos keletą minučių. Ir nuolat jas pildyti, kol suvoksit, kad jau vaiko žodynas yra toks, kad nebeįmanoma surašyti visų jo tariamų žodžių:).

Kad aiškiau būtų, kaip visa tai atrodo, įdedu video, Gabrielės tariamų žodelyčių.



14. Šeimos namelis. Žaislas nr. 1 :). Pagaminti jam užtrunka mažiau nei pusvalandį, o vaikas varstyti dureles su lipukais norės daug kartų. O atvėręs dureles ir išvydęs šeimos narį - džiaugsminga reakcija garantuota. Tai ir atminties žaidimas - kai durelės užvertos, paklausus, pvz., kur Deimantė, vaikas turi atidaryti būtent tas dureles.
Nameliui pagaminti reikia dėžės (du lakštus suklijavau, kad būtų tvirčiau), lipukų, karštų klijų (ar kitų stiprių), šeimos nuotraukų. Netgi siūlau pagaminti namelį su daugiau durelių, įtraukiant močiutę, senelį, naminį gyvūnėlį. Vienos mūsų durelės yra nuo drėgnų servetėlių.


15. KNYGOS. Ir kaip gi be jų :). Mąstymą ir žodyną plečiantys lobiai :).

Skaitėme juoda balta paveiksliukus, tekstūrines knygeles, daiktų paveiksliukus, veiksmo, o šiame amžiaus tarpsnyje jau bandau įterpti ir knygelių su būdvardžiais, prieveiksmiais (pvz., didelis, mažas, spalvos, aukštai, žemai). Be abejonės, jos aktualios išliks iki 2-3 m. Tarkim, viena mūsų naujausių knygelių yra "Aukštai ar žemai". Vis dar skaitome aktyviai, t.y. jei yra galimybė parodau (ar pati mažylė parodo) veiksmą ar daiktą realybėje. Labai efektyvu :).
Ir paropojam, ir užlipam ant stalo, paspardom kamuolį.

Ir meškiukas atsiduria aukštai aukštai ant viršutinės lentynos. :))


Dar iš tos būdvardžiųprieveiksmiųprielinksnių temos turim tokią seną, bet nerealią knygelę "Smalsuolis kiškutis Pūkutis". Ją daug daug kartų skaitė ir vyresnės sesės. Deja, tos knygelės nėra net bibliotekoje (bent jau Kauno viešojoje). Žinoma, skaitome dar ne iš eilės kaip istoriją, o pavienius paveiksliukus analizuojame.






2 komentarai :

  1. Super veikla mažyliui, mąstymo gerinimui. Šie mini žaidimukai tokio amžiaus mažyliams pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokia saunuole mamyte, as irgi butinai is jusu pasisemsiu ideju!!! zaislai internetu dabar taip lengvai pasiekiami. Va galiu ir pati padaryti, bet dazniausiai buna laiko stoka.... Zinot darbai, o dabar ir pavasaris darzai prasidejo. Dazniausiai, tai is cia siunciu savo anukelui, bet dabar reiks pabandyti ir jusu idejas. Aciu dar karteli!!!

    AtsakytiPanaikinti